Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

Behandlingen av Kyrkomötets och SFRV:s ombudsmötes ärenden

Kyrkostyrelsen lämnar i det följande en redogörelse för behandlingen av Kyrkomötets och tidigare Ombudsmötets ärenden. Alla fortfarande öppna ärenden samt ärenden som avslutats efter Kyrkomötet 2006 redovisas, även de ärenden som överlämnats till någon nämnd för handläggning. Detta är ett uttryck för Kyrkostyrelsens övergripande ansvar för verksamheten på Svenska kyrkans nationella nivå och avser att skapa en samlad överblick.

För varje ärende redovisas Kyrkomötets respektive Ombudsmötets uppdrag i sammanfattning, vad som skett eller planerats i ärendets handläggning samt huruvida skrivelsen fortfarande är under behandling eller avslutats sedan föregående redogörelse lämnades.

2006 års kyrkomöte beslutade med anledning av två motioner att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att klargöra de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd och omfattning. På Kyrkostyrelsens uppdrag har kyrkokansliet i en promemoria beskrivit det gällande läget beträffande de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd. Promemorian Tystnadsplikt inom Svenska kyrkan bifogas denna skrivelse (bilaga 1).

1993 års ombudsmöte beslutade att ge SFRV:s styrelse i uppdrag att utarbeta ett policydokument för Svenska kyrkan angående gudstjänstrummets utformning vid kyrkobyggande och restaureringar. I samband med detta skulle även frågan väckas om hur rummet skall se ut och varför, vilka behov som finns för att gudstjänsten skall kunna firas så att exempelvis ökad delaktighet tillgodoses. SFRV:S styrelse gav Församlingsnämnden i uppdrag att bereda ärendet vilket i samband med omorganisation kom att övertas av Nämnden för kyrkolivets utveckling som slutfört uppdraget. Det har resulterat i en bok framtagen inom kyrkokansliet men utgiven av Verbum våren 2007 på uppdrag av Svenska kyrkan. Avsikten med boken Levande arv – Teologisk eftertanke och praktiska råd vid förändring och bevarande av kyrkobyggnader är att den skall ge en bakgrund till diskussionen om den egna församlingskyrkans användning idag med hänsyn till dess vård och bevarande, framtida bruk och särskilda möjligheter så att man kan göra medvetna och väl förberedda val i ett ansvarsfullt förvaltarskap. Boken vänder sig i första hand till våra församlingar och förtroendevalda i Svenska kyrkan men även till alla som på olika sätt har ansvara för kyrkorummet, antingen i det ordinarie arbetet eller i en förändringsprocess som exempelvis församlingsanställda, antikvarier, arkitekter och konstnärer.

Följande är vägledande för när en skrivelse anges som slutbehandlad eller inte. En skrivelse är i första hand slutbehandlad när resultatet av vad Kyrkomötet begärt finns och i förekommande fall lagts fram för Kyrkomötet. Exempel på detta är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall återkomma med ett utarbetat förslag i någon fråga. Skrivelsen är slutbehandlad när Kyrkostyrelsens förslag läggs fram för Kyrkomötet.

Kyrkostyrelsen betraktar även en skrivelse som slutbehandlad när det uppdrag Kyrkomötet givit är omhändertaget i ett sammanhang som i sin tur har i uppdrag att göra en redovisning. Ett exempel är när Kyrkomötet begär att Kyrkostyrelsen skall tillsätta en utredning i en viss fråga. Då anses skrivelsen slutbehandlad i och med att utredningen tillsatts. Kyrkomötet kommer då i en framtid att få ta del av utredningens betänkande samt av eventuella förslag från Kyrkostyrelsen med anledning av den.

Skrivelser där Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen något till känna är i regel avslutad när Kyrkostyrelsen tagit del av Kyrkomötets synpunkter och fört dem vidare till aktuell avdelning på den nationella nivån. Eftersom denna typ av skrivelser inte innebär något uttalat uppdrag och de konsekvenser som de kan medföra inte är budgetprövade i Kyrkomötets budgetutskott måste Kyrkostyrelsen anses ha frihet att själv prioritera bland uppdragen. Detta innebär att en sådan skrivelse inte återrapporteras till Kyrkomötet men i senare skede kan återspeglas i mål och rambudget.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2006

KmSkr 2006:1 med G 2006:7 När de ”antecknade” försvinner

Kyrkomötet har med bifall till en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bearbeta frågan om hur de som antecknats i Svenska kyrkans medlemsregister på grund av föräldrarnas kyrkotillhörighet skall nås av information om dop och kyrkotillhörighet innan 18-årsdagen.

Kyrkostyrelsen har uppdragit åt kyrkokansliet att bereda ärendet. Det bereds inom det avdelningsövergripande programmet Barn och unga, 0-18 år i Svenska kyrkan som nyligen startat. Programmet som innehåller ett antal mindre projekt är inne i en startfas och planeringsarbete för de enskilda insatserna pågår.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:6 med O 2006:1 Proportionellt valsätt vid indirekta val

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 3, beslutat om ändringar i 39 kap. kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:7 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär att Kyrkostyrelsen och nämnderna på nationell nivå, i likhet med vad som gäller på lokal och regional nivå, kan använda proportionellt valsätt vid indirekta val

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:7 med O 2006:2 Reservationsrätt för icke förtroendevalda m. m.

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 i dessa delar, beslutat att 33 kap. 12 § kyrkoordningen samt rubriken närmast före skall upphöra att gälla Vidare om ändringar i 4 kap. 23 §, 9 kap. 7 §, 11 kap. 14 §, 12 kap. 13 § kyrkoordningen samt om att införa tre nya paragrafer, 3 kap 37 a §, 9 kap. 7 a § samt 14 kap. 6 a § kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:8 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär att det nu uttryckligen framgår i kyrkoordningen att samtliga ledamöter i organ inom Svenska kyrkan, oavsett om de är förtroendevalda i kyrkoordningens mening eller inte, har rätt att reservera sig mot beslut.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:8 med O 2006:4 Kyrkomötets sammanträden m.m.

Kyrkomötet har med bifall till Organisationsutskottets förslag beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en allmän översyn av frågan om mandatperiodens förläggning, frågan om vem som skall representera Kyrkomötet under tiden från och med mandatperiodens slut till dess att nytt presidium valts för den nya mandatperioden, tidpunkten för Kyrkomötets första session samt frågan om ett eventuellt extra kyrkomöte för att förrätta val av Kyrkostyrelse och nämnder mer skyndsamt än i dag.

Kyrkostyrelsen har utfärdat tilläggsdirektiv till Demokratiutredningen som fått i uppdrag att bereda ärendet. Utredningen skall enligt direktiven avsluta sitt arbete den 1 november 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:9 med O 2006:8 Beskriven sammansättning av Nämnden för Svenskakyrkan i utlandet

Kyrkomötet har med bifall till en motion beslutat om ändringar i 12 kap. 9 § kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:9 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär att styckena 1–3 i 12 kap. 9 § kyrkoordningen fått en sinsemellan likartad beskrivning av sammansättningen i de nämnder som finns på nationell nivå för planering, samordning och utveckling vad gäller ledamöter och biskop.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:10 med O 2006:9 Vikarierande domprosts ställning m.m.

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 5, beslutat om ändringar i 5 kap. 3 § samt att införa en ny paragraf 5 kap. 3 a § kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:10 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär att det nu uttryckligen anges att om ett vikariat för domprost omfattar en tid överstigande tre månader och vikarien således utses av stiftsstyrelsen, skall denne även fullgöra domprostens uppgifter inom stiftet

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:11 med TU 2006:1 Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon

Kyrkomötet har, med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 2, beslutat om ändringar i 31 och 32 kap. kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:11 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär att. domkapitlet kan behörigförklara en präst eller en diakon som söker en tillsvidareanställning utan att alla villkor som annars gäller för behörigförklaring är uppfyllda. Det är då fråga om en ”tillfällig” behörigförklaring som upphör att gälla om prästen eller diakonen inte får den sökta anställningen eller om inte han eller hon senast vid den tidpunkt domkapitlet bestämmer har inträtt i Svenska kyrkan och avlagt löftena i enlighet med en avgiven förklaring.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:12 med TU 2006:7 Tystnadsplikt

Kyrkomötet har med anledning av två motioner beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att klargöra de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd och omfattning och vid behov återkomma till Kyrkomötet med förslag till ändringar i kyrkoordningen.

Kyrkostyrelsen har gett kyrkokansliet i uppdrag att beskriva det gällande läget beträffande de kyrkoordningsreglerade tystnadsplikternas innebörd och omfattning.

En beskrivning har gjorts och föreligger nu i form av en promemoria Tystnadsplikt inom Svenska kyrkan. Promemorian bifogas denna skrivelse (bilaga 1).

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:14 med EE 2006:3 Mervärdesskatt inom trossamfundet Svenska kyrkan

Kyrkomötet har med bifall till en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att i de kommande överläggningarna med staten även ta upp frågan om befrielse från mervärdesskatt vid köp av tjänster mellan trossamfundets olika delar.

Frågan om befrielse från mervärdesskatt har aktualiserats vid ett möte med kulturministern den 22 februari 2007 och kommer fortsatt att bevakas inom ramen för de fortsatta samtalen mellan staten och Svenska kyrkan.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:16 med EE 2006:6 Avskaffande av finansierings-/kassaflödesanalys till den kyrkliga årsredovisningen

Kyrkomötet har med bifall till ett under överläggningen framlagt förslag beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att till nästa års kyrkomöte återkomma med förslag till bestämmelser som överensstämmer med reservanternas intentioner i betänkandet (dvs. att Kyrkomötet inte skall kräva tvingande redovisningsregler utöver vad som följer av lag).

Frågan redovisas till årets kyrkomöte i skrivelse 2007:6.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:17 med EE 2006:7 Kyrkoordningens bestämmelser om balanskrav m.m. samt vissa utjämningsfrågor

Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:6 beslutat att 44 kap. 17–19 §§ kyrkoordningen skall upphöra att gälla, om ändringar i 44 kap. 1, 12 och 13 §§, 47 kap. 1, 4 och 5 §§, 48 kap. 2 §, 49 kap. 1, 4 och 5 §§ samt 50 kap. 3 § kyrkoordningen samt en ny paragraf 44 kap. 7 a § och nya rubriker före 47 kap. 5 § och 49 kap. 5 § kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:12 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats. Ändringarna i 44 kap. 1, 7 a, 12 och 13 §§ trädde i kraft den 27 oktober 2006. Övriga ändringar trädde i kraft den 1 januari 2007. Ändringarna innebär förändringar i reglerna rörande god ekonomisk hushållning i församlingar och stift. Vidare att kyrkobyggnadsbidraget infogats i stiftsbidraget samt även vissa ändringar i utjämningssystemet.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:2 med Eu 2006:1 Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan

Kyrkomötet har i enligt med i Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 framlagt förslag beslutat ingå en ekumenisk överenskommelse med Svenska Missionskyrkan och att den skall träda i kraft första söndagen i advent 2006 samt om ändringar i 17 kap. 17 § och i 31 kap. 4 § kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:6 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft första söndagen i advent den 3 december 2006. Den in-

gångna ekumeniska överenskommelsen manifesterades på nationell nivå vid en gemensam högtidsgudstjänst som firades i Uppsala domkyrka den 2 december 2006.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:3 med Eu 2006:4 Fyrtio år efter Uppsala 68 – inbjudan till dialogkonferens om globaliseringen

Kyrkomötet har i enlighet med Ekumenikutskottets förslag beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att följa den fortsatta reflektionen inom Kyrkornas världsråd om globaliseringen så att Svenska kyrkan också fortsättningsvis tar aktiv del i denna dialog och ställer resurser till Kyrkornas världsråds förfogande för detta arbete samt, om det är i linje med Kyrkornas världsråds planering, erbjuda att Svenska kyrkan står som värd för ett möte i denna process.

Inom Kyrkornas världsråd har sedan en tid pågått ett arbete om de sociala och politiska utmaningar som följer av globaliseringen. Denna så kallade AGAPE-process presenterades vid generalförsamlingen i Porto Alegre 2006. Innebörden av diskussionerna i Porto Alegre är att arbetet skall fortsätta och ge utrymme för ett breddat perspektiv och ett fördjupat arbete kring sakfrågorna.

Kyrkokansliet följer, på Kyrkostyrelsens uppdrag, kontinuerligt det fortsatta arbetet med globaliseringsfrågorna inom Kyrkornas världsråd och AGAPE-processen, och bidrar aktivt med sakkunskap bland annat genom medverkan i olika sammanhang. Svenska kyrkan stöttar, som en del av sitt årliga anslag till Kyrkornas världsråd, det programområde som arbetar särskilt med globaliseringsfrågor. I kontakter med Kyrkornas världsråds generalsekreterare har framhållits att Svenska kyrkan är beredd att stå som värd för en konferens med anknytning till detta arbete, men det har ännu inte varit aktuellt med en sådan förfrågan från Kyrkornas världsråd till Svenska kyrkan.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:4 med Eu 2006:5 Svenska kyrkans engagemang för fred och rättvisa i Mellanöstern

Kyrkomötet har med bifall till en punkt i en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samarbete med andra kyrkor och organisationer intensifiera Svenska kyrkans humanitära arbete i Mellanöstern, inklusive arbetet för att häva ockupationen av Palestina och för en rättvis fred i Mellanöstern.

På uppdrag av Kyrkostyrelsen arbetar kyrkokansliet aktivt med dessa frågor. Som ett led i arbetet med att intensifiera arbetet för en rättvis fred i Mellanöstern bedriver Svenska kyrkan ett informations- och folkbildningsprojekt, Mellanöstern 40-år av ockupation – För en Rättvis Fred i Mellanöstern – Häv ockupationen av Palestina. Projektet löper under hela 2007. Temat lyfts vid olika arrangemang under året. Inom projektet planeras även en skrift om de kristnas situation i Palestina samt ökad verksamhet tillsammans med det Ekumeniska följeslagarprogrammet. I samarbete med Clowner utan gränser finns vi på plats i högstadie- och gymnasieskolor samt i konfirmandgrupper för att informera om ungdomars situation på Västbanken och om våra projekt i Betlehem. Inom projektet planeras även till advent och jul gudstjänstmaterial, körverk, film, med mera med fokus på Betlehem.

Som svar på den svåra humanitära situationen i Gaza och på Västbanken beviljade Svenska kyrkan i november 2006 400 000 kronor inom ramen för en appell inom Action by Churches Together – ACT med en total budget på 1 195 172 USD, till Mellanösterns Kristna Råds humanitära insatser. Enligt planen skall bland annat 12 158 familjer nås med matpaket och 76 000 personer med hälsoinsatser.

Svenska kyrkan har i sin roll som långvarig partner till Mellanösterns kyrkoråd, MECC, aktivt stöttat en process för rekonstruktion av hjälpverksamheten i Libanon. Bland annat var Svenska kyrkan värd för en konsultation mellan MECC/ICNDR och deras partners i februari 2007. I oktober 2006 anslogs 515 000 kronor till MECC/ICNDR:s psykosociala insatser i Libanon efter kriget. Svenska kyrkan har också haft personal sekonderad på plats för detta arbete och som stöd i arbetet att förändra och stärka organisationen.

Svenska kyrkan har under 2007 beviljat 737 000 kronor till Norska kyrkans Nödhjälp arbete i Irak med renovering och uppbyggnad av skolor och ungdomscenter i Bagdad och Basra. Ytterligare insatser i Irak inom ACT planeras under 2007.

Svenska kyrkan har ett omfattande stöd till Augusta Victoriasjukhuset i Östra Jerusalem. Under 2007 uppgår bidraget till 2 700 000 kronor för sjukhusets verksamhet. En fortlöpande dialog förs med svenska biståndsmyndigheter med syfte att generera ytterligare resurser för humanitära insatser. Ett arbete har inletts inom ramen för Lutherska världsförbundet för att genomföra planerna på ett omfattande bostadsprojekt i det område där Augusta Viktoriasjukhuset ligger. Syftet är att underlätta för kristna familjer att bo kvar i Jerusalem.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:5 med Eu 2006:7 Ekumeniken och kyrkoordningen

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en översyn av kyrkoordningen ur ett ekumeniskt perspektiv, överväga vilka behov av förändringar i kyrkordningen som kan finnas och återkomma till Kyrkomötet med eventuella förslag till förändringar i kyrkoordningen.

Ärendet är under beredning i kyrkokansliet. Då frågan inte endast berör enskilda bestämmelser utan även kan inverka på kyrkoordningens nuvarande struktur medför uppdraget ett större arbete som inte kan redovisas tillbaka till Kyrkomötet förrän senare under mandatperioden.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:18 med Kl 2006:1 Svenska kyrkan firar femtio år med prästvigda kvinnor

Kyrkomötet har med anledning av ett under överläggningen framlagt förslag beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att, låta framställa en jubileumsskrift som på ett positivt sätt lyfter fram att Svenska kyrkans prästämbete uppbärs av både kvinnor och män.

Kyrkostyrelsen har beslutat att ärendet skall beredas inom kyrkokansliet. Ett arbete pågår med att förbereda Svenska kyrkans jubileumsfirande hösten 2008, femtio år efter beslutet om kvinnors rätt att prästvigas. Arbetet skall inspirera till att det genomförs högtidsgudstjänster i stiften lördagen den 27 september, den dag då beslutet fattades. Förhoppningsvis kommer även internationella gäster från den världsvida kyrkan att delta i firandet. Jubileumsprojektet innehåller olika delar. En forskningsbaserad jubileumsskrift skall produceras, seminarier och utställningar anordnas med kompletterande bildspel. Artikelunderlag, för publicering och gudstjänstmaterial kommer att finnas tillgängligt vid tidpunkten för firandet.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:19 med Kl 2006:2 Jämställdheten i av Kyrkostyrelsen tillsatta organ

Kyrkomötet har med anledning av motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta ett förslag till jämställdhetspolicy för den demokratiska organisationen på den nationella nivån.

Det har vid Kyrkostyrelsens beredning av ärendet kommit fram att det redan finns tydliga jämställdhetsmål för den förtroendevalda organisationen på nationell nivå genom det beslut som fattades av 1995 års ombudsmöte med anledning av en skrivelse från SFRV:s styrelse (StSkr 1995:509). Kyrkostyrelsen anser därför att det inte finns någon anledning att utarbeta ett förslag till jämställdhetspolicy. Däremot har rutinerna inte varit tillräckliga för att man skall leva upp till de beslutade jämställdhetsmålen. Kyrkostyrelsen har därför fattat beslutat om att åtgärda dessa brister.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:20 med Kl 2006:4 Miljöfrågorna i Svenska kyrkan

Kyrkomötet har med bifall till en punkt i en motion beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta en handlingsplan för det fortsatta arbetet med miljöfrågorna i Svenska kyrkan Vidare har Kyrkomötet med bifall till ett under överläggningen framställt yrkande beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta ställning till miljödiplomering av kyrkokansliet enligt Svenska kyrkans miljödiplomering.

På Kyrkostyrelsen har gett kyrkokansliet i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för Svenska kyrkans fortsatta miljöarbete. Det kommer att ske inom ramen för det miljöarbete som redan pågår inom Svenska kyrkan. Det handlar i ett första steg om att utforma en tydlig vision för vad en hållbar utveckling innebär för Svenska kyrkan så att en handlingsplan kan utarbetas efter den. Det behövs också en mångfald av verktyg så att ett konkret arbete i församlingarna kan intensifieras och en handlingsplan följas.

Frågan om hur en miljödiplomering av kyrkokansliet skulle kunna genomföras bereds för närvarande i kyrkokansliet.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2006:21 med Kl 2006:8 Gudstjänster och kristna program i radio och tv

Kyrkomötet har med anledning av två motioner beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service, särskilt vad gäller Sveriges Television samt att via Sveriges Kristna Råd åter aktualisera religionens roll och plats i public service, särskilt vad gäller Sveriges Radio.

Kontakter har tagits med Sveriges Kristna Råd som konstaterat att även andra medlemsorganisationer väckt liknande frågor. Som första åtgärd arrangerade SKR våren 2007 ett seminarium om religionens roll och plats i public service, med deltagande från Sveriges Television och Sveriges Radio samt från kyrkor, kristen press m.m. Därefter kommer SKR att överväga hur man går vidare med frågan.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:22 med Kl 2006:10 Stora Julhandboken

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om material för kommunikation med Svenska kyrkans medlemmar. Bakgrunden var att Kyrkomötet inte biföll ett förslag om att ge ut en julhandbok som engångssatsning, men önskade ett bredare och mer kontinuerligt arbete kring medlemskommunikation med en väl genomtänkt strategi och en tydlig avsändare.

Ett av inriktningsmålen i Mål och rambudgetskrivelsen för 2008-2010 är ”Svenska kyrkan skall ha en tydlig medlemskommunikation präglad av närvaro, öppenhet och hopp. Kommunikationens syfte är att stärka samhörigheten med Svenska kyrkan”. I det arbetet utgör implementeringen av Svenska kyrkans kommunikationsplattform ett långsiktigt stöd till alla nivåer i Svenska kyrkan. Kommunikationsplattformen pekar också på vikten av att kommunicera med en tydlig avsändare. Med detta som utgångspunkt kommer kommunikationsstrategier att utformas i en bred förankringsprocess.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006: 25 med B 2006:1, Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2007–2009

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:1 fastställt inriktningsmål för nationella nivåns verksamhet för åren 2007–2009, fastställt ramen för de nationella kostnaderna år 2007, medgivit planeringsram för 2008 och 2009, medgivit att kostnadsramen för utjämningssystemet under år 2007 får överskridas om detta finansieras genom ökade intäkter, medgivit att kostnadsramen för Internationella avdelningens verksamhet under 2007 får överskridas om detta kan finansieras genom ökade intäkter samt bemyndigat Kyrkostyrelsen att inom budgetramen göra erforderliga omdisponeringar i syfte att nå målen samt med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att utbetala ett tillfälligt församlingsbidrag om 200 miljoner kronor år 2007. Församlingsbidraget skall fördelas efter antal kyrkotillhöriga till respektive stift.

Verksamhetsplan och detaljbudget för 2007 har fastställts av Kyrkostyrelsen i enlighet med Kyrkomötets beslut. Det tillfälliga församlingsbidraget har utbetalats till stiften. Utbetalningen gjordes den 31 januari 2007.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006: 26 med B 2006:2, Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2005

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:2 fastställt årsredovisning och koncernredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2005, beviljat Kyrkostyrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2005.

Årsredovisningen har efter fastställande i Kyrkomötet ingivits till Bolagsverket och skrivelsen har lagts till handlingarna.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006: med B 2006:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Kyrkomötet har med godkännande lagt Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:3 till handlingarna.

Skrivelsen har i enlighet med Kyrkomötets beslut lagts till handlingarna.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:23 med Kr 2006:1 Vissa ändringar och rättelser i kyrkoordningen

Kyrkomötet har med anledning av skrivelse 5 avsnitt 6, beslutat om ändringar i 53 kap (offentlighet för handlingar) och i 36 kap. 2 § (indelningsenheter) kyrkoordningen.

Svenska kyrkans bestämmelser SvKB 2006:13 om ändringar i kyrkoordningen har utfärdats och trädde i kraft den 1 januari 2007.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2006:24 med Kr 2006:2 Låt nomineringsgrupperna bli synliga

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att efter utredning återkomma med förslag till ändringar i arbetsordningen för Kyrkomötet i enlighet med intentionerna i motionen.

Kyrkostyrelsen har utfärdat tilläggsdirektiv till Demokratiutredningen som fått i uppdrag att bereda ärendet. Utredningen skall enligt direktiven avsluta sitt arbete den 1 november 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2005

KmSkr 2005:2 med G 2005:2, Samlevnadsfrågor

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:9 godkänt Kyrkostyrelsens handläggning av frågor kring fortsatt teologisk reflektion kring samlevnadsfrågorna och insatser för att stödja barn och familj, ställt sig bakom Kyrkostyrelsens konstateranden beträffande homosexuella i kyrkan, beslutat om ändringar i 23 kap. 4 § kyrkoordningen beträffande välsignelse över ingånget partnerskap, med ändring av begreppet ingånget partnerskap till registrerat partnerskap samt med anledning av Kyrkorättsutskottets yttrande Kr 2005:3y ändrat rubriken för kyrkoordningens 23 kapitel till Vigsel och välsignelsehandlingar. Kyrkomötet har dessutom uppdragit åt Kyrkostyrelsen att till Kyrkomötet återkomma med förslag till reviderad inledningstext i 23 kap. kyrkoordningen samt beslutat att ändringarna i 23 kap. 4 § kyrkoordningen skall gälla från och med den 1 januari 2006.

En teologisk bearbetning av frågor kring samlevnad och äktenskap pågår med hjälp av extern teologisk expertis. Arbetet, som koordineras av Teologiska kommittén, kommer bland annat att resultera i en antologi, som kommer att ges ut på Verbum förlag i oktober 2007.

Ett samtal påbörjades redan under våren 2006 mellan Teologiska kommittén och Avdelningen för utbildning, forskning och kultur utifrån Kyrkomötets uppdrag om fortsatt teologisk reflektion kring samlevnadsfrågorna och insatser för att stödja barn och familj. En konkretisering av vad stöd till barn och familj i just detta avseende innebär kommer att bearbetas inom ramen för det avdelningsövergripande programmet Barn och unga, 0–18 år i Svenska kyrkan som nyligen startat. Programmet som innehåller ett antal mindre projekt är inne i en startfas och planeringsarbete för de enskilda insatserna pågår.

Kyrkostyrelsen har i december 2006 fastställt en Ordning för välsignelse över registrerat partnerskap. Samtidigt utfärdades SvKB 2006:16 om dess användning samt beslutades om ändring i Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om kyrkobokföring i Svenska kyrkan (SvKB 2003:13). Ändringen i de närmare bestämmelserna om kyrkobokföring SvKB 2006:17 avser hur välsignelse över registrerat partnerskap skall registreras i kyrkobokföringen. Bestämmelserna trädde i kraft den 1 januari 2007.

Ett förslag till ändrad inledningstext i 23 kap. kyrkoordningen läggs fram för Kyrkomötet i skrivelse 2007:4 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:4 med O 2005:2, Församlingsindelning och församlingsinstruktion

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005: 11 avsnitt 2, Församlingsindelning och församlingsinstruktion beslutat om ändringar i 17 och 37 kap. kyrkoordningen samt med anledning av en motion, uppdragit till Kyrkostyrelsen att vidta åtgärder för att främja lekmannaförkunnelsen, för att därigenom värna om den söndagliga gudstjänsten i församlingarna.

De beslutade ändringarna i kyrkoordningen är genomförda och redovisades i förra årets skrivelse (KsSkr 2006:3).

Kartläggning av vad stiften och den nationella nivån gör specifikt i frågan om lekmannaledda gudstjänster pågår. I kartläggningen ingår också att undersöka vad som sker i övrigt som kan bidra till att främja lekmäns medverkan i gudstjänsten. Kontakt tas också bl.a. med Ideellt forum. Kartläggningen beräknas vara klar i juni 2007.

Utöver detta pågår en sammanställning av en förstudie kring Predikans roll och funktion, inriktad på präster och andra medarbetare i Svenska kyrkan. I förstudien har bl.a. två arbetskonferenser ingått.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:15 med EE 2005:7, Etisk upphandlingspolicy

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att framarbeta en upphandlingspolicy där det på ett tydligt sätt framgår vilka etiska och sociala krav som skall gälla vid inköp av produkter; att se över befintliga kriterier för upphandling samt anta och implementera den framtagna upphandlingspolicyn på den nationella nivån. Kyrkomötet har dessutom uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bistå med information och utbildning till de stift som vill lära sig mer om etisk policy vid upphandling samt erbjuda alla stift och församlingar möjligheten att anta den framtagna upphandlingspolicyn.

Arbetet med att ta fram en policy samt med att planera en utbildningssatsning pågår enligt planerna. Arbetet sker i samverkan med Svenska kyrkans församlingsförbund.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:18 med Eu 2005:2, Svenska kyrkans insatser under Årtiondet för att övervinna våldet

Kyrkomötet har med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:5 beslutat att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i det fortsatta arbetet med Årtiondet för att övervinna våldet initiera och lyfta fram verksamhet i Sverige för att minska våldet i samhället samt att lämna en slutrapport över engagemanget i projektet till Kyrkomötet 2011.

En stor del av Svenska kyrkans insatser med anledning av ickevåldsårtiondet sker inom ramen för Sveriges Kristna Råd (SKR). SKR driver ett program för en ickevåldskultur, inriktat främst på barn och unga. Det synligaste uttrycket är Ickevåldsfonden, som årligen premierar lokala nyskapande initiativ i vårt land där barn och unga får mötas och lära sig samverkan över kulturgränser, särskilt i storstädernas utsatta områden. Fonden får årliga anslag från Kyrkostyrelsen. SKR har också i övrigt ett arbete mot rasism och främlingsfientlighet vilket stöds av Svenska kyrkan med en rikskollekt.

Även inom kyrkokansliet pågår arbete för att bidra i arbetet mot våld, främst mot kvinnor och barn. Forskning sker med inriktning på globala konflikter och religiösa motsättningar.

I Svenska kyrkans internationella arbete sker många av insatserna inom ramen för arbetet för mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan stöder med rikskollekt Kyrkornas världsråds program mot rasism och Kyrkornas kommission för migration i Europa (CCME) som bl.a. engagerar sig i våld och terror mot etniska minoriteter i Europa. Även Svenska kyrkans aktiva deltagande i det ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina är led i arbetet mot våldet.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:19 med Eu 2005:3, Fortsatt reglering av Svenska kyrkan i utlandet

Den av 2005 års kyrkomöte begärda utredningen av konsekvenserna av 2002 års kyrkomötesbeslut rörande det förändrade tillsynsansvaret för utlandsförsamlingarna har inletts med en utvärdering av en utomstående konsult. En rapport lämnades till Kyrkostyrelsen under hösten 2006. Utvärderingen har även anmälts hos Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet. I rapporten föreslås, med hänsyn till de oklarheter som finns i ansvarsfördelning mellan Nämnden som främjande organ och biskop och domkapitel som tillsynsorgan, att organisationen ses igenom.

Samtal har därför förts under våren 2007 mellan arbetsutskotten i Kyrkostyrelsen och Nämnden. Organisations- och demokratifrågor kommer vidare att behandlas vid en konferens i augusti 2007 med representanter för utlandsförsamlingarnas kyrkoråd. Beslut om den fortsatta handläggningen beräknas kunna tas under hösten 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Frågor som aktualiserades i utredningen Svenska kyrkan i utlandet – organisation och uppgifter

Kyrkostyrelsen gav i sin skrivelse 2003:3 bl.a. en redogörelse till Kyrkomötet för vilka frågor som aktualiserats av den rubricerade utredningen men som remissutfallet pekat på hade behov av ytterligare beredning. De delar som nämndes var följande: krisberedskap, förhållandet mellan kyrkotillhörighet och församlingstillhörighet, likartad demokratisk organisation, utlandskyrkans representation gentemot hemmakyrkan, de ekumeniska frågorna, finansiering, utlandsförsamlingarnas juridiska form samt tidsplan för utvärdering av nyordningen för tillsyns- och främjandefunktionerna.

I överensstämmelse med Kyrkomötets begäran har sedan de delar som kräver Kyrkomötets ställningstagande lagts fram till 2005 års kyrkomöte genom Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:7 Fortsatt reglering av Svenska kyrkan i utlandet. Här behandlades frågan om kyrkotillhörighet och församlingstillhörighet i en utlandsförsamling och föreslogs att varje utlandsförsamling skall ha en församlingsordning som bl.a. säkerställer en demokratisk struktur. En permanent ordning för val av biskop i Visby stift lades fram. Kyrkomötet beslutade i huvudsak enligt skrivelsen och Kyrkostyrelsen fick bemyndigande att utfärda bestämmelser om församlingsordning, något som Kyrkostyrelsen senare gjort.

Till de frågor som inte behandlades i skrivelsen 2005:7 hör de mer övergripande frågorna om kyrko- och församlingsavgift och med dem sammanhängande frågor om clearing av kyrkliga handlingar. Vidare frågan om rösträtt för dem som tillhör Svenska kyrkan men inte är folkbokförda i landet, då detta var en fråga som skulle behandlas av den pågående demokratiutredningen.

Övriga utestående delar från utredningen skulle enligt Kyrkostyrelsens redogörelse ske som en kompletterande beredning i kyrkokansliet. En löpande avrapportering av det arbetet skulle ske till Kyrkostyrelsen och Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet, vilket också skett.

Beträffande kris och katastrof gav Kyrkostyrelsen Nämnden i uppdrag att utreda de organisatoriska, personella och ekonomiska frågorna inför ett uppdrag till utlandskyrkan att upprätthålla en krisberedskap. Nämnden har gått igenom och utrett hur utlandskyrkans kris/katastrof ska bli bättre. Det har lett till följande: utbildning genomförs med all personal (06/07); i introduktionsutbildning och kyrkoherdarnas utbildning förstärks inslaget om kris och katastrof; beredskapsplaner aktualiseras utomlands i samverkan med ambassader/konsulat; krisstödsplan upprättas för den egna personalen; en egen personalpool har skaffats för att utöka personalen när en kris inträffar; nya inlarmningsrutiner och en beredskapsjour har skapats; rutinerna för intern och extern information har förbättrats. Vidare har utlandskyrkan i samverkan med Räddningsverket – efter att ha varit med i utredningsarbetet – rekryterat till Räddningsverkets insatsstyrka, som ska rycka ut vid stora katastrofer. Det kommer att finnas 3 insatsstyrkor med 6 präster i varje. Den första är klar och utbildad.

De ekumeniska frågorna handlar allmänt om en fördjupad ekumenisk samverkan på lång sikt. För att uppnå detta har en beskrivning av det ekumeniska uppdraget inom Svenska kyrkan i utlandet utarbetats inom kansliet och bekräftats av Kyrkostyrelsen och Nämnden och ekumeniska uppgifter har förts in i kyrkoherdarnas arbetsbeskrivningar. Enligt den upprättade promemorian är grundhållningen för den svenska utlandsförsamlingen eller verksamhetsplatsen att den skall vara aktiv i det ekumeniska arbetet, driva utbyte och närmare gemenskap med andra kyrkor i svenskkyrklig brobyggartradition. Allt efter situationen skall församlingen skapa kontakter lokalt och med närmaste högre nivå med majoritetskyrkor och andra kyrkor. Kyrkoherden skall företräda Svenska kyrkan och de ställningstaganden den gjort oavsett personlig inställning till dessa, t.ex. om beslut som Kyrkomötet tagit i olika frågor av ekumenisk, sociopolitisk, teologisk eller etisk karaktär. Biskopens ekumeniska uppgift har också tydliggjorts promemorian. Att få till stånd en fortlöpande rapportering från kyrkoherdarna inom Svenska kyrkan i utlandet är av stort intresse för Svenska kyrkan i stort. Därför finns nu bland kyrkoherdarnas ekumeniska arbetsuppgifter ett sådant uppdrag. Tanken är att det skall vara kortfattade rapporter som kan röra sig inom följande fält: samhällsdebatter och beslut som rör religion, etiska frågor och frågor om människosyn, frågor rörande kyrkorelationer inom landet eller med andra kyrkor, väsentliga beslut och ställningstaganden inom kyrkorna och väsentliga händelser inom kyrkorna.

När det gäller de ekumeniska frågorna finns också ett uppdrag att särskilt uppmärksamma i vilken utsträckning Svenska kyrkan framöver skall ha egna utlandsförsamlingar i länder där det finns en kyrka som Svenska kyrkan står i gemenskap med genom ekumeniska överenskommelser. Denna fråga är uppmärksammad av såväl Kyrkostyrelsen som Nämnden och den har lett till att Svenska Olaus Petriförsamlingen i Finland med säte i Helsingfors som varit en utlandsförsamling i Svenska kyrkan fr.o.m. den 1 januari 2007 är integrerad i evangelisk lutherska kyrkan i Finland som en rikssvensk församling inom det svenskspråkiga Borgå stift.

Beträffande utlandskyrkans finansiering har ett arbete påbörjats inom kansliet men ännu inte avslutats. Anledningen till detta är avvaktan på vilka beslut som kommer att tas med anledning av den genomförda utvärderingen av konsekvenserna av 2002 års kyrkomötesbeslut rörande det förändrade tillsynsansvaret för utlandsförsamlingarna. Bland annat har en studie gjorts om den insamling som sker till Svenska kyrkan i utlandet såväl i Sverige som inom utlandsförsamlingarna själva, närmare 60 miljoner kronor per år. För denna insamlingsverksamhet har de utlandsanställda varken någon reell utbildning eller direkt stöd. Kyrkokansliet behöver därför utveckla ett stöd för denna verksamhet.

När det gäller utlandsförsamlingarnas juridiska form pågår här en genomgång. Ambitionen är att så många församlingar som möjligt skall bli egna juridiska personer i stället för filialer till Svenska kyrkans nationella nivå. Vid sökandet efter en lösning måste hänsyn tas till det lands lagstiftning där utlandsförsamlingen är belägen.

KmSkr 2005:20 med Eu 2005:4, Islamistiskt hot kräver kyrklig beredskap, debatt, information!

Kyrkomötet har med anledning av ett under överläggningen framlagt förslag beslutat att det vid 2004 års kyrkomöte utdelade materialet om islam skall kompletteras med lämpligt pedagogiskt upplagt studiematerial som underlag för Kyrkomötets seminarium i syfte att fortsätta och fördjupa samtal med företrädare för islam.

Ett fylligare studiematerial om islam, utarbetas i dialog med islamkännare och muslimer, beräknas kunna distribueras som ett gratismaterial inom Svenska kyrkan hösten 2007. Frågan om ett seminarium om islam inom Kyrkomötets ram handläggs av Kyrkomötets presidium i samband med planeringen av kommande kyrkomöten.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:21 med Kl 2005:6, Andlig vård på fängelser

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att ta initiativ till en förändring av regelverket för hur den statliga ersättningen av den andliga vården vid häkten och fängelser fördelas, så att även Svenska kyrkans präster ersätts för sina insatser.

Den andliga vården vid kriminalvårdsanstalter och häkten bedrivs ekumeniskt genom den s.k. NAV-verksamheten (Nämnden för andlig vård) hos Sveriges Kristna Råd. Kyrkomötets uppdrag har aktualiserats i det sammanhanget. Den önskade förändringen är av sådan omfattning principiellt och ekonomiskt att den fordrar ingående överläggningar med Kriminalvården och eventuellt också med staten i samtalen inför 2009. Beredning av dessa kontakter pågår.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:22 med Kl 2005:7, Konfirmandundervisning i skolan

Kyrkomötet har med anledning av en motion beslutat uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samtal med representanter för Skolverket understryka att elever i den kommunala skolan skall ha möjlighet att välja att delta i konfirmandundervisning på skoltid där sådan erbjuds inom ramen för elevens fria val.

Sedan tidigare finns ett nära samarbete med Sveriges Kristna Råd i dessa frågor. De samtal som sker med Skolverket sker ekumeniskt genom Sveriges Kristna Råd. Under 2007 har Sveriges Kristna Råd tillsatt ett program för kyrka och skola där en handläggare för barn och unga på kyrkokansliet är ordförande. Där bearbetas frågor som handlar om kyrkornas delaktighet i skolan. Eftersom skolkyrkoarbetet till största del bygger på en ekumenisk samverkan måste även denna fråga, om att elever i kommunala skolor skall ha möjlighet att välja att delta i konfirmandundervisning på skoltid, hanteras ekumeniskt vilket också kommer att ske.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2005:23 med Kl 2005:8, Suicidprevention

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utreda vad Svenska kyrkan kan göra för att bidra till att förebygga självmord.

Inom ramen för befintliga resurser görs 2007 en kartläggning av det arbete som utförs av stiften, samt en presentation av en eller flera modeller som har visat sig framgångsrika i det suicidpreventiva arbetet. I kartläggningen och modellpresentationen kommer det att läggas särskild tyngdpunkt på ett barn- och ungdomsperspektiv. Kartläggningen beräknas vara klar under 2007.

Utöver detta för Kyrkokansliet diskussioner med skolkyrkan i Göteborg om att i samarbete med dem genomföra ett suicidförebyggande utbildningsprojekt under 2008. Utbildningen är tänkt att baseras på J Beskows bok Suicidalitetens språk, och kompletteras med en studiehandledning som ger redskap för ett suicidpreventivt arbete på församlingsnivå.

Ungdomars suicidproblematik uppmärksammas särskilt under Diakonins månad 2007, bl. a. genom ett par artiklar i årets inspirationsmaterial Vem bryr sig – om mig?, och genom Diakoniforum som anordnas tillsammans med Sveriges Kristna Råd. Frågor kring suicid aktualiseras också i Svenska kyrkans finska telefonjours konferens i maj 2007. Både jourhavande präst och Svenska kyrkans finska telejour har uppmärksammat suicidfrågorna i sina utbildningar p.g.a. att många samtal handlar om suicidproblem.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:29 med B 2005:2, Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2004

Kyrkomötet har med bifall till Kyrkostyrelsens skrivelse 2005:2 fastställt årsredovisning och koncernredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2004, beviljat Kyrkostyrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2004 samt uppdragit åt Kyrkostyrelsen att klarlägga vad som är god revisionssed för Svenska kyrkans nationella nivå.

Arbetet kring god revisionssed för Svenska kyrkans nationella nivå pågår och beräknas kunna vara färdigställt under 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2005:26 med Kr 2005:2, Begravningsverksamhet

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att bevaka de frågor som behandlats i utskottets betänkande och ta de initiativ som kan behövas. Saken gäller ett värdigt omhändertagande av de mänskliga kvarlevor som förvaras på museer och institutioner.

Frågan är aktuell hos Samiska rådet inom Svenska kyrkan och Sametinget. Regeringskansliet för, enligt pressmeddelande, dialog med aktuella myndigheter. Kyrkokansliet följer upp frågan kontinuerligt.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2004

KmSkr 2004:3 med G 2004:2, Inventering av psalmer på andra språk

Kyrkomötet har med bifall till och med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att utifrån Den svenska psalmboken göra en inventering och sammanställning av dels svenska psalmer som översatts till andra språk och dels psalmer som är översatta till svenska samt att göra dessa tillgängliga för församlingarna, samt att med bifall till av under överläggningen framlagt förslag tillse att dessa psalmer skall finnas tillgängliga på Internet på Svenska kyrkans hemsida.

En extern uppdragstagare genomför den begärda inventeringen. Rapporten kommer att vara färdig i juni 2007. Därefter kommer publiceringsmöjligheter att undersökas.

Skrivelsen är slutbehandlad.

KmSkr 2004:18 med Kl 2004:2, Informationsfolder om äldreomsorg och gruppboenden i kyrkans regi

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsen att inom befintliga ramar sprida information och erfarenheter om hur pastoraten kan driva äldreomsorg och gruppboenden.

Kartläggning pågår av äldreomsorg och gruppboenden med Svenska kyrkan som huvudman. Rapporten beräknas vara klar i augusti 2007 och kommer att göras tillgänglig på nätet. Ett seminarium om frågorna kring äldreomsorg planeras samt ett studiematerial baserat på rapporten.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2004:19 med Kl 2004:4, Svenska kyrkan och folkhälsomålen

Kyrkomötet har med anledning av en motion uppdragit åt Kyrkostyrelsens att ta fram en teologisk reflektion över människosyn och människans ansvar för sitt liv som en del av Guds skapelse, så att denna skrift kan utgöra underlag för arbetet med frågor som rör folkhälsoområdet.

En teologisk bearbetning av etik och människovärde i ett bredare perspektiv har gjorts och publicerats i boken Mänskliga rättigheter för Guds skull. Boken utgör en god grund för ett fortsatt arbete på folkhälsoområdet. En slutbearbetning av uppdraget kommer att ske under 2007.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

KmSkr 2004:24 med Kr 2004:4, Kyrkomötets protokoll m.m.

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att söka finna möjligheter att tillhandahålla Kyrkomötets protokoll på alternativa sätt. I uppdraget låg att undersöka hur Kyrkomötets protokoll och bilagor skulle kunna produceras som enklare trycksak och i alternativa distributionsformer.

Kyrkostyrelsens beredning av ärendet har resulterat i att Kyrkomötets protokoll 2006, det första protokollet för mandatperioden 2006–2009, har bytt utseende och tryckts i mjukband samt att protokollet också producerats som CD-skiva. Ledamöterna har kunnat välja distributionsform alternativt avstå från utskick för att istället läsa protokollet på Kyrkomötets webbplats.

När det gäller nätversionen av Kyrkomötets protokoll kommer den att kunna förbättras i takt med utvecklingen av Svenska kyrkans gemensamma webbplats, och det kommande intranätet.

Skrivelsen är slutbehandlad.

Skrivelser från Kyrkomötet år 2003

KmSkr 2003:8 med Kl 2003:5, Svenska kyrkans konfirmandarbete

Kyrkomötet har med anledning av två motioner uppdragit åt Kyrkostyrelsen att inom ramen för en teologiskt reflekterad helhetssyn på Svenska kyrkans undervisningsansvar, som ett projekt eller på annat sätt, sammanfatta stiftens insatser inom konfirmandarbetet samt utveckla och utvärdera dessa med särskild uppmärksamhet på erfarenheter från varierande konfirmationsåldrar.

Inom ramen för det treåriga nationella projektet Konfirmand i Svenska kyrkan, som avslutades i mars 2007, har förslag till nya riktlinjer för konfirmandarbetet utarbetats. I detta förslag har bl.a. konfirmationsåldern beaktats. Förslaget har remissbehandlats

och efter bearbetning skall det slutbehandlas av Biskopsmötet och Kyrkostyrelsen under hösten 2007 och därefter kunna antas.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelse från Kyrkomötet år 1998

Kskr. 1998:2 med KG 2, Luthers Lilla katekes

Kyrkomötet har givit Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört om nyöversättning eller bearbetning av Den lilla katekesen och om dess plats i samlingsvolymen Den svenska psalmboken.

Det har konstaterats att den översättning av Lilla katekesen som ingår i Psalmboken är behäftad med vissa felaktigheter. Om Lilla katekesen även fortsättningsvis skall ingå i Psalmboken krävs en ny översättning av Luthers originaltext, alternativt en grundlig revidering av nuvarande text. Dessutom behövs en anpassning av ingående bibeltexter till Bibel 2000 och ett ställningstagande till vilken version av Herrens bön och den Apostoliska trosbekännelsen som skall användas. Det gäller också att ta ställning till hur man skall hantera det förhållandet att Den lilla katekesen – samtidigt som den innehåller många pregnanta och bestående formuleringar för att tolka kristen tro – också bär spår av förlegade könsroller och av ett förlegat, hierarkiskt samhälle.

Arbete har påbörjats med att undersöka hur Den lilla katekesen görs tillgänglig i andra evangelisk-lutherska folkkyrkor. Frågan i övrigt kommer att överlämnas till Teologiska kommittén för bedömning.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Skrivelse från 1992 års ombudsmöte

Oskr. 1992:7 med OG 1992:501, Översättning av psalmbok och kyrkohandbok till samiska

Ombudsmötet har begärt att SFRV:s styrelse låter översätta psalmboken och kyrkohandboken till samiska. Skrivelsen överlämnades till dåvarande Församlingsnämnden för beredning. Nämnden konstaterade på ett tidigt stadium att översättningar av kyrkans böcker till samiska, något som pågått sedan år 1989, är ett långsiktigt projekt.

Arbetet med att översätta psalmbok och kyrkohandbok till de samiska varieteterna pågår enligt redovisning till 2004 års kyrkomöte. Återstående översättningar till nordsamiska beräknas vara avslutade tidigast år 2009. Nordsamiskt psalmboksarbete har nyligen startats men beräknas kunna klaras av inom den angivna tidsramen under förutsättning av att Norska kyrkan kan ställa upp med den hjälp vi begärt. De återstående översättningarna till sydsamiska ligger något efter i tidtabellen och beräknas först bli klara 2010. Arbetet med dessa översättningar sker i samarbete med Norska kyrkan, Norska bibelsällskapet och Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Skrivelsen är inte slutbehandlad.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page